Původ a rozmanitost
Původ hroznů a rozmanitost viničních tratí utváří víno. To vše je pro nás nesmírně důležité. Snažíme se vám skrz víno ukázat zajímavosti jednotlivých viničních tratí. Na všech vinicích hospodaříme organicky. Dlouhodobá udržitelnost je to, v co věříme.
Na výsluní
Podloží: JÍLOVEC
To je viniční trať NA VÝSLUNÍ. Jílovec je sediment jílovitých půd bohatý na minerály, v Hustopečích na vápník především. Jílovec velmi špatně propouští vodu, zato ji ale velmi dobře zadržuje. Výborně vododržná a chladná půda. V posledních teplých ročnících? Super! To je hlavní důvod vyšších kyselin a výborné zralosti sauvignonů. Ne zřídka máme hrozny ve výšších cukernatostech a vysokých kyselinách. Vína na jílovitých půdách dávají i komplexnější, bohatší aroma.
Růženy
Podloží: PÍSKOVEC
Když jsme si nedávno dělali půdní sondy, viniční trať RŮŽENY mě vyloženě zaskočila. Ve spodních vrstvách dominuje pískovec. Věděl jsem, že v této lokalitě se občas vyskytuje, ale nakonec jsme ho našli všude. Ta rozmanitost v půdách mě nepřestane fascinovat. Pískovec je sedimentární hornina, vysoce propustná a chudá na živiny. Lokality s takovým podložím také díky výborné propustnosti vody trpí méně na vznik chorob. Vína z těchto půd mají nižší plnost, ale intenzivní aroma.
Stará hora
Podloží: PÍSEK
Písek je na rozdíl od pískovce nezpevněná klastická hornina. Tyto lokality s vysoce propustnou půdou trpí suchem a z podstaty jsou velmi chudé na živiny, proto v posledních letech volíme bujnější podnože u sazenic (Kober 5BB). Ale viniční trať Stará hora, to nejsou jen vinice. Hustopeče jsou unikátní také díky mandloním. Tradice od 17. století. Mandloně se sázeli jen v této lokalitě. A naši předci věděli proč. Právě kvůli písčité půdě. Mandloním se totiž nedaří v jílovité, vododržné půdě, která je v lokalitách na druhé straně města.
Sahara
Podloží: VÁPENEC
Pálava, Pavlov, trať SAHARA. Vápencové podloží se zde projevuje napříč vinařstvími a těžko jej lze zaměnit. Když jsem několik let nazpět měl možnost poprvé začít pracovat se Sauvignonem ze Sahary, hrozně jsem se těšil na projev vína. Tušil jsem, že se oproti hustopečským bude lišit a to mě lákalo. Zkuste si kameny z vápence křestnout o sebe. Hned pochopíte, co spojuje vína z Pálavy. Slanost a decentní mineralita. To je další nezaměnitelný terroir.
1234