O nás & novinky

jsem posedlý kvalitou
a detaily při výrobě

Novinky

Naše malé ohlédnutí a plány do budoucna. Nejen o tom je rozhovor na Podkorem.cz

30. 1. 2024 Naše malé ohlédnutí a plány do budoucna. Nejen o tom je rozhovor na Podkorem.cz

Více se dočtete ZDE

Náš BIG Sauvignon po páté v řadě jako nejlepší Sauvignon ČR

18. 12. 2023 Náš BIG Sauvignon po páté v řadě jako nejlepší Sauvignon ČR

Právě vyšlo nové vydání Průvodce nejlepšími víny ČR. Máme nejlepší Sauvignon Blanc ČR po páté v řadě! Uf, vážně? :) A navíc kategorie TOP 3 Sauvignon Blanc je kompletně naše. Strašně moc děkujeme! 


Aby toho nebylo málo, tak k desátému výročí Průvodce najdete také ohlédnutí za nejlepšími víny dané kategorie. Za celou desetiletou historii vydávání Průvodce jsme obsadili celou kategorii Sauvignon Blanc. Co na to říct? Vypadá to, že jsme si vytvořili naši vlastní kategorii.

Gratuluji všem kolegům vinařům k jejich úspěchu v ostatních TOP 3 hodnocení. Když to tak sleduji, určitě se máme kam posouvat a závazek do dalších let je urvat ještě nějaké body navíc. Třeba až na 100 bodů? :) No, vzhůru ke hvězdám…

  

Sauvignony na Podkorkem.cz

7. 11. 2023 Sauvignony na Podkorkem.cz

Koncem října proběhla na webu Podkorkem.cz slepá degustace Sauvignonu Blanc. Z desítky sauvignonů, které tvořil průřez z Nového i Starého světa, naše dva sauvignony hodnotitelé umístili na druhé a třetí místo. Velká radost vědět, že jdeme správnou cestou. Děkujeme! 

Nový sekt FATAL

22. 8. 2023 Nový sekt FATAL

FATAL. Pro někoho femme fatale, pro značku Porsche osudové auto, které má jasně definovaný svůj základ, na kterém staví a inovuje. Mění se v detailech. Tohle jsou pro mě silné hodnoty, které prověřil čas. A pro mě osudová setkání s vinaři, sommeliery a jejich myšlenky, které mě opravdu fatálně a nezvratně zasáhly a formovaly moji cestu, mé vnímání kvality a svět vína jako celku. V nejzákladnější definici je to hluboká úcta k tradici, místu a dlouhověkost myšlenky. Až zpětně vnímám, že přesně toto je cesta, které opravdu věřím. Jen jsem to neuměl pojmenovat. Možná to znáte. Chcete vytvořit co nejideálnější výsledek, ale inspirace pořád nepřichází. A pak se stane něco, co zpětně vnímáte jako osudové. Vše do sebe najednou zapadá a dává vám to smysl.

Název Fatal pro tento sekt má význam hlavně pro mě osobně. Cesta k tomuto vínu byla velmi dlouhá, protkaná osudovými setkání. A dost možná bude pro někoho z vás po ochutnání taky fatální. Seznamte se. Sekt FATAL, edice No.1 Spojení Chardonnay a Sauvignonu, základní vína kvašena v sudech a blend několika ročníků. Maximální možná komplexnost. Zrání na kalech minimálně 36 měsíců, brut nature.

Po čtvrté za sebou máme nejlepší Sauvignon ČR!

9. 12. 2022 Po čtvrté za sebou máme nejlepší Sauvignon ČR!
Cítím obrovský pocit satisfakce za směr, kterým jdeme. Máme po 4. za sebou nejlepší Sauvignon Blanc ČR. Slovy mistra: Teď jsem to opravdu, ale opravdu nečekal. Ročník 2021 byl vyloženě ideální (nejen) pro sauvignony a veděl jsem, že ostatní kolegové vinaři budou pálit nepříjemně ostrými. Už na jaře jsem totiž ochutnával vína ze sudů ve Vinařství Thaya a byla to opravdu perfektní práce od Jakuba  Smrčky. Takže během telefonátu z Wine & Degustation jsem byl nervózní, jak jsme vlastně dopadli. A obhájili jsme. První i druhé místo. Obrovská radost a těším se na výzvy dalších ročníků. Děkujeme a určitě doporučuji zaměřit se na moravské sauvignony ročníku 2021, stojí to za to.

První BIG Cabernet Moravia

31. 10. 2022

Máme první BIG Cabernet Moravia! Ročník 2019, 30 měsíců zrání v sudu.

Tohle víno má pro mě a vlastně celou naši rodinu velkou symboliku. Byl to poslední den vinobraní  2019 kdy jsme sbírali hrozny tohoto vína a kdy z tohoto světa odešel ten, který mě k vínu přivedl. Můj děda Antonín Sůkal. A vlastně i při té špatné zprávě jsem se těšil na dnešek, až bude víno po zrání připraveno. Vzniklo tak víno s velkým významem pro naši rodinu a navíc z velmi dobrého ročníku.
 
Renomé mezi vinaři nemá tato odrůda moc dobré, ale já spíš vnímám její špatné pochopení a vysazování do nevhodných poloh. Myslím, že potřebuje extrémně suché lokality s prakticky neúrodnou půdou. Moje zkušenost je taková, že v těchto podmínkách dává vyjímečně zajímá a hlavně nezaměnitelná vína. Proto mě baví. A možná taky proto, že jsem propadl Sauvignonu a tato odrůda s ní má hodně společného.
 
Abych to shrnul. Některými nenáviděná, mnou milovaná. Uvědomuji si i její negativní stránky, ale mě prostě tato odrůda baví a vím, že se s ní pracovat dá. Jen je náročnější na specifické podmínky. A třeba si k této odrůdě i vy najdete cestu skrz toto víno.
 
A.S. *30.12.1938 †21.10.2019
 

Collapse

22. 10. 2022 Collapse
„Najděte, co milujete a nechte se tím zabít.“
 
Tenhle citát je od Charlese Bukowského. Můžu zodpovědně prohlásit, že jsem TO našel. Po několika dnech vinobraní mi tělo vypovědělo službu. Po měsíci v nemocnici jsem už zpět a připraven opět milovat. Jen s drobnými změnami v mém životě.
 
 Vinařství a vše kolem něj opravdu miluju. Můj mozek jel stále na plný plyn. Nevěděl jsem, jak ho vypnout. Vlastně mě ani nenapadlo, že bych dělal něco špatně. To tak bývá, když něco milujete. Vinařstvím jsem žil od probuzení až do usnutí. A tak se mozek vypl sám. Zkolaboval jsem a skončil v nemocnici. „Když jste nedokázal z toho vlaku vystoupit sám, tak teď vlak narazil, aby vás donutil zastavit se.“ Toto jsem si vyslechl od doktorů. Předcházelo tomu ignorování únavy a špatné nálady.
 
Když strávíte měsíc v nemocnici, dojde vám hodně věcí. Třebaže ne vždy je vše ideální a podle toho, jak si naplánujete. V mém případě vinobraní a vína ročníku 2022. Některá prostě nebudou. Už teď vím, že některá vína budou delší dobu vyprodaná a nedostupná, především naše vlajkové lodě. Co už. Ani si neumíte představit ten pocit paniky a zároveň bezmoci, když mi rodina řekla, že se s ročníkem 2022 musím rozloučit. Následovaly dva dny popírání. Zpětně musím celé mé rodině, a jejich důslednému trvání, že se musím v nemocnici stabilizovat a odpočinout si, poděkovat. A taky musím poděkovat Mladí vinaři a kolegům z Vinařství SONBERK a vám všem, kteří jste se mi nabízeli s pomocí. Po pravdě mě to hodně dojímalo a nečekal jsem to. Velké DÍK.
 
A co jsem si za ten měsíc uvědomil? Že zdraví je opravdu na prvním místě (protože jinak jste fakt v háji), že bez podpory rodiny a kamarádů bych to nedal a že i když vás to, co milujete dokáže pohltit a naplňovat, tak je potřeba tomu nastavit nějaké hranice, nesnažit se zavděčit všem a umět odpočívat. Já myslel, že svým pravidelným běháním odpočívám. Ale až teď jsem si uvědomil, že jsem sice odpočíval fyzicky, ale hlava mi pořád přemýšlela nad vinařstvím. Takže takhle ne.
 
Tak na sebe dávejte pozor a optimisticky dodávám, že co tě nezabije, to tě posílí. Mějte se fajn a odpočívejte.

SPECTRUM

13. 4. 2022

Máme novinku! Kupáž odrůdy Sauvignon Blanc z našich nejlepších viničních tratí.

Dostali jsme dárek

17. 12. 2021 Dostali jsme dárek
Dostali jsme malý dárek! Pokud hledáte skvělý sekt nebo champagne, vždy vám poradíme.

Nový ročník Průvodce nejlepších vín ČR právě dorazil

15. 12. 2021 Nový ročník Průvodce nejlepších vín ČR právě dorazil

3. ročník po sobě jsme obhájili vítěze v kategorii TOP 3 Sauvignon v Průvodci nejlepších vín ČR. To jsou přesně ty chvíle radosti pro všechny ve vinařství a závazku do dalších let. DĚKUJEME!

 

Knihu Nejlepší vína České republiky - Průvodce 2021-2022 můžete objednat na www.w-d.cz